Traditionele Mahjong

Mensen die traditionele Mahjong spelen

De website die je bezoekt bevat Mahjong Patience (Mahjong Solitaire), een versie van Mahjong die door één speler kan worden gespeeld. Deze solitaire game is echter afgeleid van een oud Chinees spel dat meestal door vier spelers wordt gespeeld. Het spel lijkt op Rummy, maar in plaats van kaarten wordt het gespeeld met 144 stenen in de vorm van dominostenen. In tegenstelling tot dominostenen en vergelijkbaar met kaarten, zijn Mahjongstenen verdeeld in kleuren en enkele andere groepen: draken, windrichtingen, planten en seizoenen. Traditioneel Mahjong kan puur voor vermaak worden gespeeld of als een vorm van gokken. De spelstenen kunnen ook de toekomst voorspellen, zoals de Tarotkaarten dat doen.

Het spel is wereldwijd populair, en er worden Mahjong-wedstrijden gehouden in veel verschillende landen. Elk land heeft zijn eigen regels, dus spelers spelen op verschillende manieren, afhankelijk van of ze zich in China, Japan, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, enzovoort bevinden.

Om het spel te beginnen, hebben spelers twee reguliere dobbelstenen (met zes zijden) nodig en optioneel steenrekken voor elke speler, zodat spelers elkaars stenen niet zien. Zoals hierboven vermeld, zijn de speelstenen verdeeld in vormen en andere groepen. Een van de groepen bestaat uit vier Winden: Oostenwind, Westenwind, Noordenwind en Zuidenwind. Aan het begin van het spel moeten vier Windstenen worden voorbereid, en de spelers trekken elk één steen. De speler met de Oostenwindsteen kiest waar ze aan tafel gaan zitten. De speler met de Westenwindsteen zit aan de tegenovergestelde kant van de tafel, en de spelers met de Zuidenwindsteen en de Noordenwindsteen zitten respectievelijk rechts en links van de speler met de Oostenwind. Dit kan verwarrend zijn omdat het verschilt van de rangschikking van de geografische richtingen ten opzichte van elkaar. De speler met de Oostenwindsteen heeft voorrechten tijdens het spel. Na elke ronde verplaatst de aanduiding van de Oostenwind tegen de klok in, en de voormalige Zuidenwindspeler wordt de Oostenwind. Het spel kan niet worden beëindigd totdat alle spelers minstens één keer de kans hebben gehad om de Oostenwindspeler te zijn – anders zou het spel niet eerlijk zijn.

Nadat de spelers plaats hebben genomen, worden de stenen geschud en trekt elke speler 36 stenen, waarmee ze een muur bouwen van 18 stenen lang en 2 stenen hoog. Deze muren worden vervolgens verbonden om één vierkante muur te vormen, ook wel de Grote Muur van China genoemd. Vervolgens gooit de Oostenwindspeler de dobbelstenen om te bepalen wie de persoon is om de muur te breken. Deze persoon gooit op zijn beurt opnieuw de dobbelstenen om te bepalen waar de bres in de muur zal ontstaan, en verwijdert twee stenen van deze locatie, die hij op een dichtbij zijnde muur plaatst. De muur wordt vervolgens gedeeltelijk afgebroken, te beginnen bij het zojuist gecreëerde gat, en elke speler ontvangt 13 stenen, behalve de Oostenwindspeler, die 14 stenen ontvangt. Als een speler enkele van de seizoenen- of plantenstenen heeft, plaatst hij deze stenen onmiddellijk voor zich en neemt hetzelfde aantal stenen van de muur.

De spelers wisselen voortdurend hun stenen uit door ze op tafel te leggen en ze te trekken uit de voorraad die is achtergelaten door andere spelers of de muur. De precieze regels voor hoe dit precies in zijn werk gaat, zijn ingewikkeld, en je kunt er meer over lezen op WikiHow of de Sport en Spelen-website.

Het doel van het spel is om een combinatie van paren, drietallen of viertallen van identieke stenen of opeenvolgende stenen van dezelfde soort te verzamelen. Wie dat als eerste doet, zegt “Mahjong!” en het spel is voorbij. Dan worden de punten berekend, en verschillende combinaties van stenen worden gescoord. Bijvoorbeeld, drie of vier identieke stenen of een reeks van drie stenen van dezelfde soort ontvangen allemaal een bepaald aantal punten. De speler die “Mahjong” zei, ontvangt van elke speler het aantal punten dat hij heeft gescoord voor zijn combinaties. Elke andere speler betaalt de overige spelers het verschil in hun score, behalve de Oostenwindspeler, die altijd dubbele bedragen betaalt en ontvangt.

Video uitleg

Hier kun je een korte handleiding bekijken over het spelen van traditionele Mahjong:

Hier kun je een wat langere instructievideo bekijken:

En hier kun je kijken hoe professionele spelers spelen:

Kan ik Mahjong online spelen?

Ja. Sommige organisaties bieden online spellen aan. Het is helaas niet eenvoudig om ze te vinden, want wanneer je “Mahjong” in Google typt, krijg je bijna uitsluitend resultaten over Mahjong Patience. Het is misschien beter om in plaats daarvan te zoeken naar “Mah jongg”. Hoe dan ook, hier zijn een paar links die je op weg kunnen helpen met je online avontuur met traditioneel Mahjong (helaas verwijzen de meeste naar Engelse websites):

Kan ik Mahjong persoonlijk spelen?

Ja. Je hoeft alleen maar een geschikte online community te vinden. Kijk bijvoorbeeld op forums waar je mensen kunt vinden die bereid zijn om af te spreken en te spelen. Hier zijn een paar links die nuttig kunnen zijn:

Succes!