Mahjong Patience-handleiding

Mahjong Patience, de Schildpad-indeling

In deze handleiding zullen we proberen een Mahjong-spel stap voor stap op te lossen. Helaas zou het hele spel te lang duren, dus we zullen alleen de eerste 10 stappen overwegen. Dit zou een beginnende speler moeten introduceren in de zetten en de basisstrategie.

Zelfstudie

Mahjong Patience-handleiding, stap 1

Dit is hoe een stapel Mahjongstenen er aanvankelijk uitziet. Deze piramide-achtige opstelling wordt de “schildpad” genoemd vanwege de zichtbare poten en staart en de gelijkenis van de piramide met het schild van een schildpad. Er zijn veel Mahjong-indelingen, maar de schildpad is de meest populaire en wordt standaard gebruikt in de meeste Mahjong Solitaire-spellen.

Een goede startstrategie is om de stenen bovenop de piramide en aan het einde van de poten, staart of kop van de schildpad te verwijderen. Dit komt doordat het verwijderen van deze stenen veel andere stenen beschikbaar maakt. Hier hebben we geluk omdat we een Groene Draak-steen bovenop het schild van de schildpad en aan het einde van zijn staart zien. Deze twee stenen zijn gemarkeerd met rood. Er zijn ook twee andere Groene Draak-stenen gemarkeerd met blauw. Deze kunnen echter niet worden verwijderd omdat ze aan de linker- en rechterkant worden geblokkeerd door andere stenen. Daarom zullen we in onze eerste zet de twee Groene Draak-stenen verwijderen die zijn gemarkeerd met rode cirkels.

Mahjong Patience-handleiding, stap 2

Het weghalen van de Groene Draak-steen aan het einde van de staart van de schildpad maakt een Zuidenwind-steen (gemarkeerd met een rode cirkel) beschikbaar om te worden verwijderd. We zullen het matchen met een andere Zuidenwind-steen, ook gemarkeerd met een rode cirkel. Waarom niet degene gemarkeerd met blauw? Dat komt omdat het verwijderen van de steen in een blauwe cirkel geen andere stenen beschikbaar zal maken om te worden verwijderd. Het verwijderen van de steen gemarkeerd met rood zal echter de 8 van Tekens-steen beschikbaar maken. De vierde Zuidenwind-steen is ook zichtbaar op het bord, gemarkeerd met een paarse cirkel. Deze steen is momenteel niet beschikbaar om te worden verwijderd omdat deze vastzit tussen de Noordenwind en de 6 van Bamboes-steen.

Mahjong Patience-handleiding, stap 3

Nu zijn er vier overeenkomende stenen beschikbaar: vier 2 van Tekens-stenen kunnen in één keer worden verwijderd. Telkens wanneer je een situatie ziet waarin vier overeenkomende stenen kunnen worden verwijderd, kun je ze zonder aarzelen verwijderen. Als je slechts twee of drie overeenkomende stenen hebt, moet je altijd goed nadenken over welke stenen je als eerste moet verwijderen, omdat het in de verkeerde volgorde verwijderen van stenen je vast kan zetten. Als je echter vier stenen beschikbaar hebt, maakt de volgorde niet uit omdat ze allemaal tegelijk verdwijnen.

Mahjong Patience-handleiding, stap 4

Hier zien we vier stenen met de 4 van Kringen. Twee daarvan, gemarkeerd met blauwe cirkels, zijn niet beschikbaar omdat ze aan beide zijden geblokkeerd zijn. De twee met rode cirkels zijn echter beschikbaar omdat niets ze aan de linkerkant blokkeert. We herinneren ons dat het goed is om te beginnen met het verwijderen van de kop van de schildpad. Daarom verwijderen we de twee stenen met de 4 van Kringen gemarkeerd met rode cirkels.

Mahjong Patience-handleiding, stap 5

Onze volgende zet is om de twee stenen met de 4 van Bamboes van de poten van de schildpad te verwijderen. Het verwijderen van stenen uit de meest uitgestrekte rijen is altijd een goede strategie. Dit komt doordat hoe langer een rij is, hoe groter de kans dat sommige stenen erin geblokkeerd zullen zijn.

Mahjong Patience-handleiding, stap 6

Opnieuw hebben we vier overeenkomende stenen die kunnen worden verwijderd. Deze keer zijn het vier stenen met de 3 van Kringen, gemarkeerd op de afbeelding met rode cirkels. Zoals eerder vermeld, wanneer alle vier de stenen beschikbaar zijn om te worden verwijderd, is het veilig om dat meteen te doen omdat je de volgorde van verwijdering niet verkeerd kunt krijgen. Daarom verwijderen we meteen alle vier de 3 van Kringen.

Mahjong Patience-handleiding, stap 7

We zien drie stenen met de 1 van Tekens op het bord. Een daarvan, degene in de blauwe cirkel, is niet beschikbaar en zit vast in de onderste rij. De andere twee 1 van Tekens-stenen bevinden zich in de bovenste rij, en de vierde is onbekend, waarschijnlijk ergens onder het schild van de schildpad. In zo'n situatie kan het een goed idee zijn om de twee beschikbare 1 van Tekens-stenen te verwijderen, omdat ze veel stenen blokkeren binnen een van de meest uitgebreide rijen. Het demonteren van lange rijen moet een van de belangrijkste prioriteiten zijn tijdens het spel.

Mahjong Patience-handleiding, stap 8

Nu zien we vier stenen met de 3 van Tekens op het bord. Twee zijn niet beschikbaar en de andere twee, gemarkeerd met rode cirkels, kunnen worden verwijderd. We kunnen zien dat er twee stenen met de 3 van Tekens naast elkaar liggen: gemarkeerd met blauw en rood. Dit is een gevaarlijke situatie, want wanneer twee overeenkomende stenen naast elkaar liggen, is de kans om vast te lopen zeer groot. Dit kan gebeuren als we de andere twee stenen verwijderen, die niet naast elkaar liggen. Dan moet je om de twee naast elkaar te verwijderen, alle stenen links en alle stenen rechts van hen verwijderen. En dit kan soms moeilijk of zelfs onmogelijk zijn.

Mahjong Patience-handleiding, stap 9

Als laatste zet van deze handleiding zullen we beslissen welke van de 7 van Tekens-stenen we moeten verwijderen. Merk op dat één ervan, degene in een paarse cirkel, niet beschikbaar is. Van de overgebleven drie bevindt zich één aan de bovenkant van de stapel, één in de onderste laag en één (gemarkeerd met een blauwe cirkel) zit min of meer in het midden. We kiezen de twee stenen gemarkeerd met rode cirkels. Waarom? De steen bovenaan is essentieel en moet snel worden verwijderd, want het verminderen van de bovenste laag stelt ons in staat om toegang te krijgen tot veel stenen die eronder verborgen zijn. De steen in de onderste laag maakt één andere steen beschikbaar: de Winter Seizoen-steen. Aan de andere kant zal de steen gemarkeerd met blauw geen stenen onmiddellijk beschikbaar maken na verwijdering. De steen eronder zal pas beschikbaar zijn nadat de drie stenen links ervan zijn verwijderd. Daarom lijkt de onmiddellijke beloning veel hoger als we de twee stenen gemarkeerd met rood verwijderen.

Mahjong Patience-handleiding, stap 10

Dit is de laatste stap van onze tutorial. Welke zet moeten we nu doen? Een mogelijkheid is om de twee 8 van Kringen-stenen te verwijderen: één bevindt zich bovenaan de stapel en de andere staat ver naar links, waardoor een zeer lange rij stenen wordt geblokkeerd. Een andere mogelijke zet is om de Chrysant- en Bamboestenen of de twee 8 van Tekens-stenen te verwijderen, omdat dit zou helpen om de bovenkant van de piramide te ontmantelen. Er zijn ook andere zetten. Zo kunnen we bijvoorbeeld de 3 van Bamboes stenen, 1 van Kringen-stenen, de Lente- en Winterseizoen stenen, of de 9 van Kringen-stenen verwijderen. Deze zijn echter waarschijnlijk niet zo goed als de eerdergenoemde zetten. Kun je nog andere mogelijke zetten zien?

Andere bronnen

Je kunt meer lezen over het spelen van Mahjong Solitaire op Wikihow (in het Engels).

Als alternatief kun je een video op YouTube bekijken: